Köksmästare
Bunden | Göteborg
Vill du utbilda dig till köksmästare? Du får lära dig ledarskap, ekonomi & inköp, mat & hälsa samt matsedelsplanering med fokus på miljö och ekologi.
Omfattning 150 YH-poäng (ca 1 år)
Examen Ingen examen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska
Studietakt 75%
Kvalifikationsnivå (SeQF) Inte nivåplacerad
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026
Om utbildningen
Vill du utbilda dig till köksmästare? Under ett år hos oss får du verktygen du behöver för att kunna driva en lönsam och effektiv köks- och restaurangverksamhet. Du får lära dig ledarskap, ekonomi och inköp, mat och hälsa samt matsedelsplanering med fokus på miljö och ekologi. Studietakten är 75 procent med schemalagd, platsbunden undervisning två dagar per vecka. Resterande tid ägnas åt självstudier, vilket innebär att du kan arbeta parallellt med studierna.
Om utbildningen
Köksmästarutbildningen riktar sig till dig som är kock eller har en grundutbildning inom yrkesområdet. Under utbildningen lär du dig bland annat:
-Teorier, modeller och verktyg för att driva en lönsam och effektiv köks- och restaurangnäring
-Menyplanering och näringsberäkning anpassade efter olika målgruppers behov och med hänsyn till aktuella näringsrekommendationer
-Livsstilars faktorer på mat och hälsa
-Kunskaper om inköpsprocesser, förhandling, leverantörsrelationer och logistik/lagerstyrning
-Genomförandet av livsmedelsupphandling/inköp
-Regler, lagar och förordningar inom personal- och arbetslagsområdet
-Livsmedelslagstiftningen, rutiner, tillämpad mikrobiologi samt lagstiftande krav och branschriktlinjer
-Ekonomisk planering, verksamhetsmål samt operativa driftsfrågor på ledningsnivå inom olika köksverksamheter
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Studieupplägg
Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på 75 procent. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök. Två dagar per vecka är schemalagda, resten av tiden består av självstudier.
Vi arbetar tätt ihop med branschen och de flesta föreläsare och handledare är yrkesverksamma personer inom området.
Samarbete med arbetslivet
Vi har ett tätt samarbete med arbetslivet, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:
Göteborgs Stad – SOMM Restaurant & Winebar – Restaurang Familjen – Avalon Hotel – Restaurang Bhoga – Grythyttans Gästgiveri – SK Mat och Människor – Elite Plaza Hotel – St Jörgen park
Dessutom samarbetar vi med flera andra företag och organisationer som bland annat föreläser i utbildningen och tar emot studerande på studiebesök.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.