Specialistundersköterska inom laboratoriemedicin

Distans | Stockholm

Uppgradera din karriär som undersköterska! Utforska provtagningsteknik, klinisk immunologi som specialistundersköterska i laboratoriemedicin!

Omfattning 200 YH-poäng (ca 1 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 augusti 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 augusti 2026

Om utbildningen

För dig som är undersköterska och vill specialisera dig mot laboratoriemedicin: Den svenska vården är i ständig utveckling. Precis som i många andra delar av samhället blir även sjukvården mer högspecialiserad. Och för att den ska kunna vara högspecialiserad krävs det att personalen har rätt och specialiserad kompetens. Inom vårdens olika laboratorier finns det till och med en dokumenterad brist på utbildad personal!

Just laboratorier fyller en viktig funktion inom vård och forskning, som det ställe där man oftast är först med att diagnosticera sjukdomar och ta fram rätt behandling. Du kan bli specialistundersköterska inom laboratoriemedicin om du har en undersköterskeutbildning i grunden.

Mix av föreläsningar, grupparbeten och examination: Utbildningen går på ett år, heltid och distans. Du kommer få en mix av självstudiematerial i kombination med föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning. Allt material du behöver hittar du i vår lärportal. Där kommer kurser finnas i digital form med exempelvis övningsuppgifter, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar och länkar.

Genom lärportalen kan du kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter. Det är även här du kan kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Utbildning på distans med platsträffar i Stockholm: Den största delen av utbildningen läser du på distans, men varje termin träffas även alla utbildare och studerande på plats i Stockholm. På platsträffarna kommer du få genomföra olika betygsgrundande uppgifter och examinationer. Du som studerande får själv stå för resa, mat, boende och omkostnader vid träffarna. Utbildningen har 1–2 träffar per termin och varje träff är 1–2 dagar i följd.

LIA, lärande i arbete, praktik på ett laboratorium: En viktig del av utbildningen är LIA-perioden, där du testar på yrket ute på ett riktigt laboratorium. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. Under din första LIA-period kommer fokuset ligga på preanalys och provtagning, medan det under andra LIA-perioden kommer ligga på laboratoriemedicin. LIA-perioderna ger dig ovärderlig erfarenhet inför framtiden, samtidigt som du kan knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.

Efter utbildningen – analyser, provtagning och patientkontakt: När du är färdigutbildad undersköterska inom laboratoriemedicin har du det du behöver för att kunna jobba med praktisk laborieteknik. Det kan exempelvis handla om att pipettera och göra spädningar, men även att utföra ingående analyser som förekommer på ett laboratorium inom primärvården.

Du kan självständigt utföra venös och kapillär provtagning med rätt provtagningsteknik, liksom att kvalitetsövervaka processer och genomföra kvalitetskontroller. Du har lärt dig att bemöta patienter på ett professionellt sätt och att via olika källor kunna tolka analys- och undersökningsresultat. Möjliga arbetsplatser kan vara laboratorier, sjukhus eller andra vårdrelaterade arbeten.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Lernia Utbildning AB

Webbplats

E-post

Telefon