Drifttekniker - processoperatör
Distans | Sundsvall
Som drifttekniker/processoperatör övervakar du produktionen, löser problem och utvecklar process och produkt.
Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026
Om utbildningen
Ett bra jobb som Drifttekniker – Processoperatör väntar. Du får heltidsanställning, vet ditt schema långt i förväg och får ersättning för övertid och obekväm arbetstid. Genom att arbeta i skift kan du förena familj, fritidsintressen och resor med möjligheter att utvecklas i arbetet.
Tillsammans med dina kollegor i skiftlaget arbetar du som Drifttekniker – Processoperatör med att övervaka produktionen, lösa problem och utveckla så väl process som produkt. Ditt arbete sker ofta från ett kontrollrum med hjälp av datoriserade övervakningssystem. Det är ditt ansvar att produktionen sker effektivt och håller hög kvalitet. Ett annan viktig del i arbetet är att lösa akuta störningar som uppstår i produktionen. Arbetsuppgifterna varierar beroende på tillverkningen och hur många personer som ingår i ditt arbetslag. Arbetsuppgifter som förekommer inom de flesta områden är processövervakning och processtyrning, förebyggande underhåll, lösa akuta produktionsstörningar, produktkontroll och provtagning. Det ingår även att kontrollera belastningar på inre och yttre miljö och att ingå i utvecklingsprojekt om produktions- och kvalitetshöjande förändringsarbete. De företag som kan vara din framtida arbetsgivare finns över hela Sverige.
En arbetsmarknad med stort behov!
Utbildningen kommer att ge dig den kompetens du behöver för att arbeta som drifttekniker eller processoperatör i modern processindustri som värmeverk, massa- och pappersindustri och raffinaderi eller annan kemisk industri.
Utbildningen är heltid och på distans, men vid sju tillfällen (ca 2 dagar/tillfälle) studerar du med klasskompisar på studieorten. Under varje kurs får du undervisning via Teams, resterande tid studerar du på hemorten eller gör studiebesök och LIA ute hos industrin.
Vi har tagit fram egen kurslitteratur för alla kurser, som du köper via oss under utbildningens gång. Första året läser du kurser som är gemensamma för att få den grundkunskap som behövs i all processindustri:
- Processtekniskt arbete
- LIA I - Processtekniskt arbete
- Energiteknik
- Processteknik I
- LIA II - Drift och underhåll
- Processtyrning
- Underhållsteknik
Under det andra året specialiserar du dig mot antingen värmeproduktion, massa- och pappersindustri eller kemisk industri genom anpassade kurser, val av LIA-plats och examensarbete.
- Processteknik II
- Valbar kurs: Råvaror och processer i kemisk industri, Massa- och pappersteknik, Produktion och distribution av värme
- LIA III - Processflöden
- Examensarbete
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.