VA-projektör
Distans | Jönköping
Gå en distansutbildning till VA-projektör. För dig som vill du jobba med projektledning, kvalitet och miljö inom VA-anläggningar!
Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Om utbildningen
Det här är utbildningen för dig som vill jobba som VA-projektör, VA-konsult, samt ritningstekniker i CAD-miljö!
Utbildningen ger dig kompetensen att beräkna, projektera och dimensionera både större och mindre VA-anläggningar samt att göra underhållsplanering.
Utbildningen förbereder dig för en roll som projektör och projektledare av VA projekt. Du får bland annat lära dig hur du vid projektering ska rita, projektera och ta fram ritningsunderlag i CAD samt hantera hur geoteknik och geohydrologi påverkar projektens förutsättningar.
Du får också öva på att utföra dimensionering efter aktuella riktlinjer samt att förstå hur ett förfrågningsunderlag tas fram med hjälp av AMA.
Fokus finns också på yrkesrollen som projektledare och individens och gruppens påverkan på arbetsmiljön. Du får lära dig hur man upprättar en arbetsmiljöplan och vilka ansvarsområden projektören och projektledaren har i anknytning till det.
Hållbarhet är en röd tråd och du kommer att få lära dig om blågrön dagvatten- och skyfallshantering utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Sverige behöver ett förnyat VA-nät samtidigt som ny infrastruktur och nybyggnationer ökar efterfrågan på välutbildade VA-projektörer.
Behovet av uppdaterad kompetens inom vatten och avlopp är stort. Den här utbildningen har tagits fram i nära samarbete med branschen för att möta framtidens behov. I utbildningens ledningsgrupp ingår bland annat Tyréns AB, Nässjö Affärsnätverk AB, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Ulricehamn Energi AB och SWECO Sverige AB.
Utbildningen förbereder dig för en roll där du kan projektleda arbeten med VA-anläggningar. Du får bland annat lära dig hur du vid projektering ska hantera geoteknik, geohydrologi, mark/vägteknik och mätteknik. Du får också öva på att utföra dimensionering efter Svenskt vattens riktlinjer samt att tolka förfrågningsunderlag för ett VA-anläggningsprojekt. Fokus finns också på yrkesrollen som projektledare och individens och gruppens påverkan på arbetsmiljön.
Under utbildningen får du också kunskap om avtalsrätt, entreprenadjuridik och regelverket för VA-installationer. Du lär dig metoder för underhållsplanering av VA-nät och får kunskap om säkerhetsföreskrifter och svenska standard samt AF-system.
Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.
Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.
Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan i Jönköping.
Varje år antar vi fler än 20% av de sökande utifrån reell kompetens. Om du är intresserad av en utbildning, men har andra erfarenheter än de som listas i de formella behörighetskraven till utbildningen uppmanar vi dig att göra en ansökan och fylla i en komptenskartläggning. Läs mer under antagning på JU.SE/YH
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.