Projektingenjör Järnväg
Distans | Göteborg, Malmö, Solna
Projektingenjören sitter på den tekniska kompetensen & ger förslag på beslut om åtgärder, handlingsalternativ & användning av resurser inom projekten
Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Om utbildningen
Järnvägen, så mycket mer än bara räls och tåg!
Yrkesrollen projektingenjör finns inom samtliga järnvägsrelaterade projekt, både underhållsprojekt och i nya satsningar. Utbyggnaden av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och ny teknik gör att företagen behöver anställa löpande. Efterfrågan på framför allt de tekniska yrkesrollerna och ingenjörer är stor och det ökade behovet förutspås att gälla de tio närmaste åren.
Vad gör en projektingenjör inom järnväg?
Som projektingenjör har du en central roll i olika uppdrag och projekt samt stöttar genom teknisk förvaltning, uppföljning, ekonomi och planering. Projektingenjören sitter på den tekniska kompetensen och ger förslag på beslut om åtgärder, handlingsalternativ och användning av resurser inom projekten.
I rollen har du stort kundfokus vilket bland annat innebär att du behöver vara lyhörd för kundens önskemål. Projektingenjören jobbar också med t ex inköp, tidsplanering och ekonomistyrning.
En projektingenjör inom järnväg har omfattande kontakter med både interna och externa parter. Du rör dig ute i verksamhetens olika projekt och då gäller det att du är kommunikativ, har god samarbetsförmåga och flexibel som person.
Vi ser ett större behov än de traditionella järnvägsföretagen. De är så upptagna med tekniken men vi jobbar framför allt med att ha koll på vad som ska göras. För oss är det enklare att hyra in den tekniska kompetensen medan däremot är det svårt att rekrytera entreprenadingenjörer och platschefer. Många av de som jobbar hos oss har ingen järnvägsutbildningsbakgrund utan har lärt sig här medan man jobbar. Som entreprenadingenjör behöver du ha bred kunskap om spår men det är kanske framför allt den juridiska biten och anläggningsfrågorna som är viktiga. Du jobbar alltid i team där de järnvägstekniska specialisterna ingår, det behöver inte du kunna mer än teoretiskt. Ha koll på faror, risker, signalens uppbyggnad tex. Hos oss kallas rollen Projektingenjör men även entreprenadingenjör. Man behöver inte ha gått 4 år universitet för dessa roller utan lärs upp genom jobbet. En nischad yrkeshögskoleutbildning passar bra för den här rollen.
Tommie Taimi, Sveab
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.