Flygtekniker
Bunden | Linköping
Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyner på flygfarkoster.
Omfattning 420 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Kvalificerad yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 6
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026, 1 augusti 2027
Om utbildningen
Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyner på flygfarkoster.
Arbetet: Fokus på ansvar och kvalitet
Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik, både på svenska och engelska, är något yrkesrollen kräver. Som flygtekniker verkar du både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter inkluderar underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten samt planering och beredning av underhåll
Internationella karriärmöjligheter
Utbildningen regleras av EU:s lagstiftning inom det europeiska luftfartsregelverket. Det innebär att du efter genomförd godkänd utbildning och praktik kan erhålla en certifiering som är godkänd i hela Europa. De teoretiska examinationerna genomförs av studenterna på en av regelverket avsatt tid och består av flervalsfrågor och i förekommande fall essäfrågor. Även praktiska examinationer genomförs.
Lokalisering
Vår skola heter Aviation Technical Training och vi har våra lokaler på Malmen strax utanför Linköping med närhet till både civil och militär luftfart.
Utbildningen
Vi utbildar flygtekniker i kategorierna B1.1, B1.3 och B1.4 vilket betyder flygplan med gasturbinmotorer och helikoptrar med gasturbin respektive kolvmotorer. Du väljer din huvudkategori med tillhörande teori och praktik och får samtidigt möjlighet att genomföra teoretiska prov i den andra kategorin vilket sammantaget ger dig de bästa möjligheterna att erhålla utbildningsbevis i samtliga kategorier.
Valet av kategori gör du efter kursstart och vi kommer hjälpa dig med all nödvändig information inför valet.
Utbildningen består av tre delar: teoriundervisning, intern praktik och lärande i arbete (LIA). Utöver detta tillkommer ett examensarbete.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.