Tågtekniker

Bunden | Hässleholm

Examen på fredag och jobb på måndag! Sök till tågteknikerutbildningen hos oss på Yrkeshögskolan Syd!

Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

15 maj 2025

Fler starter

1 augusti 2026

Om utbildningen

Järnvägsbranschen har ett stort behov av personal framöver! Satsa på Tågteknikerutbildningen hos Yrkeshögskolan Syd (YHS) i Hässleholm.
De närmaste åren kommer det att läggas flera hundra miljarder kronor på förbättringar av infrastrukturen och underhåll av järnvägar och spårbundna fordon. Det innebär byggnation och förstärkning av järnvägar och investeringar i fler tågfordon och terminaler för löpande underhåll vilket i sin tur leder till en ökad efterfrågan på kompetent underhållspersonal med rätt teknisk utbildning. YHS har under flera år utbildat tågtekniker som nu är yrkesverksamma inom branschen. Branschföretag som YHS samarbetar med och som anställer examinerade studerande från YHS är bland andra Alstom, Mantena Sverige AB, EuroMaint Rail AB, NTT Sverige AB, SweMaint, med flera.

Pensionsavgångarna väntas de närmaste åren eskalera vilket innebär ett högt tryck på företagen att rekrytera yngre tekniskt kunnig personal. Samtidigt ökar behovet av såväl person- som godstrafik vilket i sin tur innebär att behovet ökar av tekniskt underhåll och uppgraderingar på flera olika spårbundna fordonstyper.

Som utbildad tågtekniker vid YHS kommer du att arbeta med underhåll på någon av de tågdepåer som finns runt om i landet. I Skåne är det främst Hässleholm där samtliga 111 Öresundståg underhålls och servas. I Helsingborg finns en depå i Raus där Pågatågen får motsvarande underhåll. I Malmö finns det också anläggningar för underhåll av tåg, lok och vagnar. I Sverige finns det flera depåer i exempelvis, Nässjö, Göteborg, Falköping, Eskilstuna, Stockholm och Västerås. Som tågtekniker kan du även arbeta med underhåll på spårvagnar i till exempel Lund, Göteborg eller Norrköping. Underhåll av spårbundna fordon är en dygnet runt-verksamhet vilket innebär att du kan komma att arbeta i skift.
Som tågtekniker har du en nyckelroll i att planera underhåll, förebygga och avhjälpa problem. Genom utbildningen har du fått med dig såväl teoretiska som praktiska kunskaper och färdigheter inom el, elektronik och mekanik. Beroende på vilket företag du hamnar på kan du komma att arbeta på olika spårbundna fordonstyper.

En betydande del av utbildningen genomförs i samarbete med branschföretag och vissa kurser är förutom en kort introduktion i skolmiljö helt förlagda till ett eller flera företag. På det viset får du en aktuell och anpassad utbildning i en tillämpad miljö.

Efter avslutad utbildning och med samtliga avklarade kurser får du en yrkeshögskoleexamen på 300 YH-poäng vilket motsvarar 1,5 års studier. I utbildningen är det inbyggd praktik eller LIA (lärande i arbete) vilket innebär att man är ute i arbetslivet, på företag, och får testa sina kunskaper, färdigheter och kompetenser i en relevant miljö, men också lära sig nya saker i skarpt läge. Praktiken är sammanlagt 20 veckor av totalt 60 utbildningsveckor.

Branschens krav!
När du är antagen till utbildningen kommer du i anslutning till utbildningens start att genomgå en läkarundersökning för att säkerställa att du inte har någon sjukdom som bedöms vara en risk för arbete som Tågtekniker, är drogfri och i övrigt uppfyller de krav som Transportstyrelsen ställer för arbete i en spårbunden miljö. Läkarundersökningen som utförs av en läkare som är godkänd av Transportstyrelsen är kostnadsfri för dig.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Hässleholms kommun, Yrkeshögskolan Syd

Webbplats

Telefon