Geotekniker
Distans | Göteborg, Kiruna, Skellefteå, Stockholm, Örebro
Som Geotekniker har du en nyckelroll i att skapa stabila, säkra och miljövänliga lösningar för några av samhällets mest komplexa bygg- och gruvprojekt
Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026, 1 augusti 2027
Om utbildningen
Bli en expert på hållbar infrastruktur och gruvdrift
Som Geotekniker har du en nyckelroll i att skapa stabila, säkra och miljövänliga lösningar för några av samhällets mest komplexa bygg- och gruvprojekt.
Geotekniker har en avgörande roll för säkerhet, hållbarhet och effektivitet inom bygg- och gruvindustrin. Om du är intresserad av att bidra till den gröna omställningen och utvecklingen av framtidens infrastruktur, då är denna utbildning rätt för dig!
Analys och projektledning
Vår utbildning till Geotekniker ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta med geotekniska undersökningar, hållbar mineralutvinning och avancerad infrastruktur.
Utbildningen lär dig att analysera markens och bergens strukturella egenskaper för att säkerställa byggprojekts stabilitet och hållbarhet. Dessutom får du specialiserade kunskaper inom ämnen som hållbar utveckling, digitalisering, geofysiska mätmetoder och batteriteknik, allt i en spännande bransch.
Stabila framtidsutsikter
Gruvindustrin och infrastruktursektorn växer snabbt, och efterfrågan på geotekniker är hög. Genom denna utbildning får du den kompetens som krävs för att ta dig an komplexa, teknikintensiva utmaningar på en global marknad.
Geotekniker har en central roll om de stora infrastruktursatsningar som planeras kommande år ska kunna bli verklighet. Till exempel: Ostlänken, Västlänken, Förbifart Stockholm, förbifart Sundsvall samt nya tunnelbanelinjer i Stockholm och Norrbotniabanan.
Utbildningens Innehåll
Utbildningen är uppbyggd på en rad kursmoduler som ger dig ett brett och djupt perspektiv på geoteknik, gruvteknik och hållbar utveckling. Några av de centrala kurserna är:
Geoteknik och mineraler.
Lär dig om geologi, hydrogeologi och hur jordarter används i byggnation och gruvdrift.
Gruvteknik och anrikning.
Få insikter i gruvdrift, bergmekanik och tekniker för att separera metaller som koppar, bly och guld.
Energilagring och batteriteknik.
Förstå viktiga processer inom energilagring och batteriteknologi, en kritisk del av den gröna omställningen.
Ledningssystem och projektledning.
Utveckla kunskaper om kvalitets- och miljöledningssystem samt projektledning inom geotekniska projekt.
Lärande i arbete (LIA).
Få praktisk erfarenhet genom två LIA-perioder där du arbetar på riktiga arbetsplatser och utvecklar din kompetens inom geoteknik.
Karriärmöjligheter
Efter avslutad utbildning finns det stora möjligheter att arbeta inom flera framtidsbranscher:
Gruvindustri och mineralutvinning – Geotekniker behövs för att säkerställa säker och effektiv gruvdrift och för att bidra till den gröna omställningen.
Stora infrastruktursatsningar – Arbeta med banbrytande projekt som Ostlänken, Västlänken och Norrbotniabanan.
Batteriteknik och energilagring – Få en nyckelroll inom utvecklingen av batterier för elektriska fordon och lagringslösningar för förnybar energi.
Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp
YH-utbildningen är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Yrkesroller efter examen
Fältgeotekniker
Geotekniker
Processingenjör inriktning mineraler
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.