Processtekniker inom hållbar livsmedelsproduktion
Distans | Linköping
Som processtekniker inom hållbar livsmedelsproduktion arbetar du med att optimera produktion, minska svinn och säkerställa kvalitet.
Omfattning 300 YH-poäng (ca 1,5 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 januari 2027, 1 januari 2028
Om utbildningen
VAD ARBETAR DU MED?
YH-programmet Processtekniker inom hållbar livsmedelsproduktion ger dig kunskaper i att säkerställa en effektiv och miljövänlig tillverkning av livsmedel. I kommande yrkesroll får du en central roll i att övervaka och optimera produktionsprocesser, hantera avancerad processutrustning och säkerställa att råvaror och slutprodukter håller hög kvalitet. Genom att arbeta med resurseffektivitet, energibesparing och minskat svinn bidrar du aktivt till en mer hållbar livsmedelsindustri.
Rollen passar dig som har ett tekniskt intresse, är analytisk och lösningsorienterad samt trivs i en dynamisk produktionsmiljö. Om du brinner för hållbarhet och vill vara med och utveckla framtidens livsmedelsproduktion är detta en spännande yrkesbana.
EFTER EXAMEN
Efter din YH-examen kommer du att vara eftertraktad inom livsmedelsproduktion, där din kompetens behövs för att möta branschens växande krav på hållbarhet och effektivitet. Under utbildningen får du kunskap om råvaruhantering och mikrobiologi, vilket är avgörande då livsmedelsproduktion ställer helt andra krav på kvalitet och kontroll än andra processindustrier. Råvaror är organiska och föränderliga, vilket kräver noggrann övervakning och anpassning av produktionsprocesserna för att säkerställa livsmedelssäkerhet och
minskat svinn.
Beroende på arbetsplats kan din roll innebära att säkerställa råvarors kvalitet, optimera hållbara produktionsflöden och se till att alla steg i processen uppfyller höga säkerhets- och hygienkrav. Du kommer också jobba med att säkerställa att produktionsanläggningar fungerar optimalt genom underhåll och problemlösning, samt att förbättra produktionsflöden och implementera nya teknologier för att öka effektiviteten.
LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.
ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar i Linköping, som bla innehålla praktiska övningar, tentamen och grupparbeten.
SAMARBETE MED ARBETSLIVET
Vi har ett starkt samarbete med arbetslivet, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa processtekniker inom hållbar livsmedelsproduktion.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.