Stråtaktäckare

Bunden | Mariestad

Utbildningen ger kunskaper och färdigheter i kulturhistoriska värden, att hantera verktyg, beräkna kostnader av takläggning samt säkerhet i utförande.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 september 2026

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

Kontakta utbildningsanordnaren

Fler starter

1 september 2028

Om utbildningen

Dacapo Mariestad blir först i Sverige med att utbilda en ny generation stråtaktäckare. Utbildningen, utformad i samarbete med Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet och Stråtaktäckarföreningen, sträcker sig över två år och inkluderar teoretiska och praktiska moment. Utbildningen Stråtaktäckare ger kunskaper och färdigheter i kulturhistoriska värden, att hantera verktyg, beräkna kostnader av takläggning samt arbetsmiljö och säkerhet.

Om utbildningen
I skydd av strå har människan förmodligen vilat flest nätter under sin levnad.

Stråtaket är en del av vår byggnadskultur. Bevarandevärdet inom de offentligt såväl som privat ägda byggnader med stråtak är högt samtidigt som antalet stråtaktäckare nationellt är mycket lågt.

I Europa har det blivit ett genomslag med stråtak inom nyproduktion. De länder som valt att utbilda stråtaktäckare och möta moderna kvalitetskrav har kunnat se en enorm utveckling. Nederländerna insåg potentialen för 30 år sedan och har genom forskning kring material, tekniker och brandsäkerhet gjort vasstaket till en del av den moderna byggsektorn med omkring 1000 yrkesmän och 2000 nya byggnader per år med stråtak. Med samma omfattning i Sverige räknat per capita motsvarar det närmare 600 yrkesmän och 1100 nybyggen per år.

Danmark har genomgått en liknande utveckling med upprättandet av utbildning, forskning och organisering och har idag över 400 stråtaktäckare. Över en procent av danska tak är stråtak.

Branschen ser att en liknande utveckling är möjlig för svensk marknad. Svenska Stråtaktäckarföreningen är medlem i ITC (International thatching society) och deltar i internationella sammankomster. Föreningen har goda kontakter med både Nederländerna och Danmark för samarbete och kompetensutveckling.

Efterfrågan på stråtaktäckare är stor. Det finns goda möjligheter till arbete efter examen, se ord från branschen nedan.

Ord från branschen
Joar Nilsson, ordförande i Svenska stråtaktäckarföreningen, ser utbildningen som en betydande nyhet för att bevara traditionella kunskaper och öka användningen av stråtak i nybyggnation, särskilt med tanke på dess konkurrenskraftiga kvalitet och kostnad samt dess roll i den gröna omställningen.

"I dagsläget finns ca 20 yrkesmän [inom stråtak], vilket inte är tillräckligt. Summan kan jämföras med Danmark där antalet uppgår till ca 400. Hantverket och kunskapen kring konsten att lägga stråtak är – förutom värdet av att bevara hantverket i sig - ett för kulturmiljövården viktigt bidrag till
resurshushållningen i samhället."
Johan Gardelin, utredare Riksantikvarieämbete

”Bristen på hantverkare samt entreprenörer som kan ordna fram materialet vass och halm. Det finns några kunniga och erfarna stråtakläggare men flera av dem har passerat pensionsåldern, så det är ett stort behov av nya hantverkare i större delen av landet. Det finns många stråtak i vårt område och ofta är det brist på hantverkare och material som gör att de inte blir renoverade.”
Sara Roland, handläggare, Västra Götalandsregionen

Behörighetskrav
Grundläggande behörighet (gymnasieutbildning eller motsvarande kunskaper uppnådd genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet) samt viss hantverkserfarenhet uppnådd genom utbildning eller praktisk erfarenhet. Vi gör alltid en individuell bedömning.

CSN

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Mariestads kommun, Dacapo Mariestad