Servicetekniker Elkraft

Bunden | Åsbro

Lämna in sen anmälan via E-post: yrkesutbildning@asbro.se. Vi behandlar din ansökan och kontaktar dig snarast.

Omfattning 335 YH-poäng (ca 1,5 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

11 augusti 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

1 juni 2025

Fler starter

10 augusti 2026

Om utbildningen

SERVICETEKNIKER ELKRAFT
En Servicetekniker Elkraft kan arbeta med alla delar av vårt stora kraftnät i Sverige och utomlands, vi kan delta i nybyggnation och underhåll av elkraftsystem och elanläggningar.
Ett arbete inom elkraft är varierande och du kan komma att arbeta såväl utomhus som inomhus.
Utbildningens bredd gör att du kommer att kunna söka dig till många olika yrkesroller.
Vad gör en Servicetekniker Elkraft?
Som Servicetekniker inom elkraft kommer du exempelvis kunna arbeta med elnätets kraftledningar, kontrollsystem, ställverk och transformatorer. Men även inom järnväg, gruvnäringen och olika typer av fabriker som ofta har många delar av de utrustningstyper som vi kommer att lära oss om och jobba med.

Vill du arbeta inom förnybart så är vindkraft, solceller, batterisystem och elbilarnas laddningssystem andra möjliga områden. Du får teoretiska och praktiska kunskaper, för att kunna delta och utvecklas i att arbeta som tekniker inom hela elkraftsområdet från klenspänning i styrsystem, till de högsta spänningar vi har i samhället.

Utbildningen till Servicetekniker Elkraft
Är designad för att du ska vara anställningsbar direkt efter examen. En tredjedel av utbildningen genomförs på företag. Det ger dig möjlighet att prova på olika arbetsområden och självklart knyta kontakter. Genom utbildningen får du teoretiska och praktiska kunskaper i att utföra mätningar och inställningar av reläskydd, montera och koppla in apparater och hjälpsystem i stationer och ställverk. Du kommer även att få kunskaper idrifttagning och underhåll av utrustning. Allt enligt energibranschens riktlinjer.

Utbildningen till stor del är lärarledd måndag-onsdag med teoretisk egen studietid torsdag-fredag, men veckorna varierar och fylls stundtals upp av bland annat måsteutbildningar, arbetsmarknadsdagar etc.

Dock är det viktigt att känna till att utbildningen kräver eget ansvar och självdisciplin från dig som är student.

Utbildningen sker på en omfattande övningsanläggning med verklig utrustning där alla moment genomförs enligt energibranschens framtagna arbetsmetoder. Allt från arbetsplanering, riskhantering, utförande till färdig anläggning.

Vem passar utbildningen för?
Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad, gillar att analysera och lösa problem och vill ha ett varierande yrkesliv med möjlighet till arbeta både inomhus som utomhus.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Åsbro Kursgård AB

Webbplats

Telefon