Mathantverkare – hantverksbagare, hantverkscharkuterist eller hantverksmejerist
Distans | Ås
Ettårig grundutbildning där du lär dig att skapa mathantverksprodukter med smak, kvalitet och identitet.
Omfattning 200 YH-poäng (ca 1 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026
Om utbildningen
Utbildningen Mathantverk; hantverksbagare, hantverkscharkuterist, hantverksmejerist är en ettårig grundutbildning.
Som studerande på utbildningen fördjupar du dig i en av inriktningarna. Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du tillverkar produkter med respekt för naturen, djuren och människor, utan onödiga tillsatser; produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan.
En viktig framgångsfaktor i utbildningen är lärande i arbete (LIA) som görs hos erfarna mathantverkare. Under dina LIA-perioder får du möjlighet att delta i hela verksamheten hos mathantverksföretag. LIA-perioderna kan behöva genomföras på annan plats än din hemort. Hälften av utbildningen är LIA.
Utbildningen ger fördjupad kunskap om tillverkningsprocessen och i teoretiska ämnen som exempelvis mathantverkets ursprung och mervärde, hållbarhet, livsmedelssäkerhet och företagsekonomi; allt ur ett mathantverksperspektiv. De praktiska kurserna är på plats på Eldrimner, Ås i Jämtland. En stor del av den teoretiska delen av utbildningen är distansstudier för ökad flexibilitet.
Utbildningen startar i augusti 2024. Till årets utbildningsomgång antas 20 studerande från hela landet. Utbildningen är kostnadsfri och ger rätt till studiemedel. Du läser 200 YH-poäng på heltid och det är 40 veckors studier, varav hälften är lärande i arbete. Sista ansökningsdag är 19:e maj, 2024.
För att kunna söka behöver du ha grundläggande behörighet, dvs gymnasieexamen eller motsvarande. Om du saknar grundläggande behörighet har du ändå möjlighet att söka utbildningen och ska då åberopa reell kompetens. Efter utbildningen kan du antingen söka jobb på mathantverksföretag eller starta mathantverksföretag.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.