Offentlig inköpare
Bunden | Göteborg, Värnamo
Vill du arbeta med förhandling och inköp inom offentlig sektor? Är du nyfiken, noggrann, driven och gillar att leda projekt?
Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 september 2026
Om utbildningen
Är du en noggrann person som gillar att ta egna initiativ och driva frågor framåt? Som offentlig inköpare arbetar du med upphandling och inköp i offentlig verksamhet. Du arbetar med projektledning, håller i presentationer och hittar nya affärsmöjligheter både inom organisationen och på leverantörsmarknaden – alltid med stor professionalitet och med hänsyn till etik och moral. Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Värnamo.
Vad gör en offentlig inköpare?
Som offentlig inköpare arbetar du övergripande med upphandlingsprocesser, strategiska inköp och förhandling av pris och leverantörsvillkor. Du ser till att inköp av produkter, material, varor och tjänster alltid görs med hänsyn till hållbarhet och lönsamhet. Du ansvarar för att identifiera och upphandla nya leverantörer och att bibehålla goda relationer med befintliga leverantörer.
Som offentlig inköpare förväntas du hitta och ta initiativ till nya affärsmöjligheter både inom organisationen och på leverantörsmarknaden. Du ansvarar också för att organisationen följer de lagar och regler som finns inom området, till exempel lagen om offentlig upphandling (LOU).
Arbetet innehåller ofta en stor del projektarbete, där du som inköpare ofta agerar som projektledare. Det innebär att du behöver ha god samarbets- och kommunikationsförmåga.
Yrkesroller och arbetsplatser
Efter utbildningen kan du arbeta som inköpare eller upphandlare inom offentlig verksamhet, upphandlingsassistent, upphandlingssamordnare, avtalscontroller eller anbudsansvarig/Bid Manager.
Arbetsmarknaden består av Sveriges 290 kommuner och cirka 500 övriga myndigheter, där de flesta har någon slags inköpsfunktion.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.