Läke- och livsmedelstekniker

Bunden | Uppsala

Önskar du ett kvalificerat arbete inom läke- och livsmedelsindustrin? Gå utbildningen "Läke- och livsmedelstekniker" på Folkuniversitetet i Uppsala.

Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)

Examen Yrkeshögskoleexamen

CSN-berättigad Ja

Undervisningsspråk Svenska och engelska

Studietakt 100%

Kvalifikationsnivå (SeQF) 5

Studerandeavgift Nej

Nästa utbildningsstart

1 september 2025

Gå till utbildningen

Sista ansökningsdatum

30 april 2025

Fler starter

1 september 2026, 1 september 2027

Om utbildningen

1.Beskrivning av utbildningen och yrket

Vill du arbeta som läkemedels- och livsmedelstekniker och vara med i tillverkning samt kvalitetssäkring av produkter inom läkemedels- och livsmedelsindustrin?

Utbildningen Läke- och livsmedelstekniker innehåller kurser som analytisk kemi med statistik, kvalitet och miljö, logistik och produktionsplanering, läkemedels- och livsmedelsteknik, mikrobiologi och hygien, råvarukunskap och förädling, samt tillämpad kemi och biokemi, examensarbete och LIA (lärande i arbete).

Life science- och biotechbranschen utvecklas och växer starkt i Uppsalaregionen vilket medför behov av många nya medarbetare. För att kunna möta arbetslivets kompetenskrav är de 20 veckorna LIA (lärande i arbete) en viktigt del av utbildningen.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som läkemedelstekniker eller livsmedelstekniker inom både offentlig och privat sektor, med praktiska färdigheter och specialistkompetens inom produktion av läkemedel och livsmedel.

2. Behörighet
a. Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:
-har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
-har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
-är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller
-genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Läs mer om Grundläggande behörighet här: https://www.yrkeshogskolan.se/antagning-och-studier/ansokan-och-behorighet/

b. Särskilda förkunskaper
Förutom Grundläggande behörighet behöver du uppvisa kunskaper motsvarande betyg E/G/3 för Särskilda förkunskaper i följande kurser:

-Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
-Engelska 5
-Matematik 2
-Kemi 1

ELLER

-Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
-Engelska 5
-Matematik 2
-Naturkunskap 2

Saknar du behörighet i kemi 1 eller naturkunskap 2? Det finns fortfarande goda möjligheter att bli antagen om du anmäler dig till en behörighetsgivande kurs i kemi hos oss. Om du har gjort din ansökan i yh-antagning.se, men saknar Kemi 1 eller Naturkunskap 2, kommer vi att kontakta dig och be dig anmäla dig till den behörighetsgivande kursen i kemi. Även du som uppfyller behörighetskraven i kemi 1 eller naturkunskap 2 är välkommen att delta i kursen för att fräscha upp dina kunskaper.

Behörighetsgivande kurs i kemi börjar under andra halvan av augusti och pågår i två veckor. Klarar du kursen räknas du som behörig i kemi 1.

Har du en utbildningsbakgrund inom samhällsinriktning eller humanistisk orientering, eller läste du samhällsvetenskap på gymnasiet? Det spelar ingen roll – vår utbildning ger dig möjlighet att byta bana till en ny bransch inom en efterfrågad sektor.

3. Ansökan till utbildningen öppnar den 7 januari 2025. Sista dag för både ansökan och kompletteringar är den 30 april 2025. Ansökan görs via yh-antagning.se.

Visa mer

Behörighet

Utbildningsanordnare

Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.

Logotyp

Folkuniversitetet - Stiftelsen Kursverksamheten vid Uppsala universitet