Samordnare KMA - Kvalitet, Miljö & Arbetsmiljö
Distans | Linköping
Du jobbar med miljöfrågor och riktlinjer, genomför riskbedömningar och ser till att lagar och regler följs för att minimera risker på arbetsplatsen.
Omfattning 400 YH-poäng (ca 2 år)
Examen Yrkeshögskoleexamen
CSN-berättigad Ja
Undervisningsspråk Svenska och engelska
Studietakt 100%
Kvalifikationsnivå (SeQF) 5
Studerandeavgift Nej
Sista ansökningsdatum
Kontakta utbildningsanordnaren
Fler starter
1 augusti 2026
Om utbildningen
Yrkesrollen som KMA-samordnare passar dig som trivs att arbeta administrativt och kommunikativt. Du har koll på regler kring arbetsmiljö och har förmågan att identifiera och föreslå lösningar på problem på arbetsplatsen för att eftersträva god och säker miljö.
VAD ARBETAR DU MED?
Brinner du för arbetsmiljö, miljö- och hållbarhetsfrågor och vill göra en insats för framtiden? Samhällsbyggnadssektorn och industrin står för en betydande del av Sveriges utsläpp. Byggverksamhet och tillverkningsindustri tillhör dessutom några av de branscher där det sker flest olyckor med dödlig utgång. Som KMA-samordnare har du kompetens som är högt eftertraktad. I din roll har du det övergripande ansvaret för att implementera och övervaka system och processer för att säkerställa överensstämmelse med gällande kvalitetsstandarder, miljölagstiftning och krav på arbetsmiljö. Huvudmålet är att främja en säker och effektiv arbetsmiljö.
Arbetsuppgifter som tillhör KMA-samordnaren är till exempel att genomföra riskbedömningar för att identifiera potentiella faror eller risker inom organisationen, och föreslå åtgärder för att minimera dessa risker och att utbilda personal. Du genomför regelbundna revisioner och uppföljningar för att säkerställa efterlevnaden av fastställda rutiner, kvalitetsstandarder och att eventuella avvikelser åtgärdas. Du har också kunskap i att vägleda och ställa miljökrav för att se till att de efterföljs av medarbetare på arbetsplatsen. I din roll rapporterar du KMA-data och resultat till ledning och eventuella externa parter, och fungerar som kontaktperson i kommunikationen med exempelvis myndigheter när det gäller ditt expertisområde.
Efter avslutad utbildning kommer du att kunna arbeta inom både samhällsbyggnadssektorn och industri, och oavsett bransch är syftet med rollen att säkerställa att organisationen uppfyller lagkrav och mål inom både miljö och arbetsmiljö, förbättrar sin prestation och bidrar till en säker och hållbar arbetsmiljö likväl som du bidrar du till att minimera företagets miljöpåverkan.
Sverige upplever en kontinuerlig befolkningsökning, och behovet av att öka antalet byggprojekt förblir nödvändigt trots rådande globala omständigheter. Inom byggsektorn strävar företagen ständigt efter att integrera miljöaspekter i sitt dagliga arbete, och därmed ökar efterfrågan på samordning av miljö- och kvalitetsarbete. Det stora kompetensbehovet innebär goda chanser till anställning direkt efter examen.
LIA – LÄRANDE I ARBETE
En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen och ger dig en viktig förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam.
ATT STUDERA PÅ DISTANS
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 2 fysiska träffar i Linköping.
Utbildningsanordnare
Här hittar du kontaktuppgifter till skolan som anordnar utbildningen.