Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Längd, poäng och examen

På yrkeshögskolan kan du läsa både program och kurser. Programmen är vanligtvis 1–2 år långa och leder till en examen och tydlig yrkesroll. Kurserna brukar vara från några veckor upp till ett halvår långa och vänder sig främst till yrkesverksamma som är i behov av kompetensutveckling.

Utbildningarnas omfattning anges i yrkeshögskolepoäng (YH-poäng), där fem poäng motsvarar en veckas studier på heltid. 100 poäng motsvarar ett halvårs heltidsstudier, 200 poäng ett års heltidsstudier, 400 poäng två års heltidsstudier osv.

År Veckor YH-poäng
4 20
8 40
12 60
0,5 år 20 100
1 år 40 200
2 år 80 400
3 år 120 600

 

Program inom yrkeshögskolan omfattar minst 100 YH-poäng. De flesta program är 1–2 år långa och går på heltid, men det finns även sådana som går på deltid. Studietakten är då 75% eller 50%.

Kurser inom yrkeshögskolan omfattar upp till 99 YH-poäng. De flesta kurser har olika distans- och deltidsupplägg för att det ska gå att kombinera arbete och studier. Vanligt är att det handlar om 5–10 veckors studier totalt.

Examen

Program som är minst ett år långa kan leda till en yrkeshögskoleexamen. Program som är minst två år långa kan leda till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Kurser leder inte till någon examen.

Yrkeshögskoleexamen

  • Utbildningen ska omfatta minst 200 YH-poäng (ca ett års heltidsstudier).
  • Utbildningen ska innehålla ett självständigt arbete (examensarbete).

Kvalificerad yrkeshögskoleexamen

  • Utbildningen ska omfatta minst 400 YH-poäng (ca två års heltidsstudier).
  • Utbildningen ska bestå av minst en fjärdedel Lärande i arbete (LIA). 
  • Utbildningen ska innehålla ett självständigt arbete (examensarbete).

En yrkeshögskoleexamen ligger på nivå 5 i det svenska kvalifikationsramverket SeQF och en kvalificerad yrkeshögskoleexamen ligger på nivå 6. Som en jämförelse ligger gymnasieexamen på nivå 4 och examina från högskolan ligger på nivå 6, 7 och 8.

Läs mer om SeQF på myh.se

Europass

Om du vill studera eller söka arbete inom EU kan du få ett Europass-tillägg till din examen.

Läs mer om Europass 

Utbildningsbevis

Om du går en kurs på yrkeshögskolan, eller om du går ett program som inte leder till en examen, får du ett utbildningsbevis.

Om du inte blir godkänd på alla delar som ingår i en utbildning har du rätt att få ett utbildningsbevis som listar de delar du klarat av.

Tillgodoräknande

Om du har arbetslivserfarenhet och/eller tidigare studier som motsvarar delar av en YH-utbildning kan du ansöka om tillgodoräknade och på så vis förkorta din utbildning.

Det är skolan som bedömer och beslutar om tillgodoräknande. Det sker genom en bedömning av din reella kompetens mot utbildningens kursmål och betygskriterier. (Reell kompetens är den samlade faktiska kompetens du skaffat dig på annat vis än genom det formella utbildningssystemet.)

Bedömningen kan gå till på olika sätt och utgå från underlag som arbetsprover, betyg/intyg från anställningar, utbildningar och ideellt arbete. Du kan också få göra muntliga, skriftliga och/eller praktiska tester.

En särskild metod för bedömning och kartläggning av reell kompetens kallas för validering.

Läs mer om validering på myh.se.

YH-flex

För dig som har lång erfarenhet och yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av ett program inom yrkeshögskolan finns möjlighet att få en snabbare och individuellt anpassad väg till examen. Det kallas YH-flex och erbjuds på vissa utvalda utbildningar.

Läs mer om YH-flex och se vilka utbildningar som har YH-flexplatser

Rörlighet mellan yrkeshögskola och högskola

Poängsystemet inom yrkeshögskolan skiljer sig från det inom högskolan. Man kan inte per automatik tillgodoräkna sig poäng från en yrkeshögskoleutbildning om man senare vill läsa vidare på högskolan. Det är upp till varje högskola att besluta om.