Ansökan och antagning
Inom yrkeshögskolan finns det många olika utbildningsanordnare och de sköter själva antagningen till sina utbildningar. Därför skiljer sig sista ansökningsdatum och rutinerna kring anmälan åt mellan olika skolor.
För YH-utbildningar finns ingen gemensam antagning så som för universitet och högskolor utan du ansöker direkt till den skola du vill studera vid. Exakt hur ansökan går till och vad den ska innehålla kan se olika ut på olika skolor och utbildningar.
Några exempel på dokument du kan behöva skicka in är:
- Betyg
- Arbetsintyg
- Personligt brev
- Arbetsprover
Sista ansökningsdatum varierar
Eftersom varje skola sköter sin egen antagning finns inget gemensamt sista anmälningsdatum.
Program (utbildningar över 100 YH-poäng) kan starta både på hösten och våren, men det vanligaste är att de startar i augusti eller september, och då brukar sista anmälningsdatum vara i april eller maj. För program som startar på våren brukar sista anmälningsdatum vara i oktober eller november.
För kurser (utbildningar upp till 99 YH-poäng) är det vanligare med starter året om, och sista datum för anmälan kan därför vara när som helst under året.
Sen anmälan
Även om sista ansökningsdatum passerat tar vissa skolor emot sena anmälningar. Ibland håller man öppet ända fram till utbildningsstart, eller till och med en bit in på utbildningen.
De program som tar emot sena anmälningar har en gul markering med texten ”Öppen för sen anmälan” i sökmotorn.
Program som har öppet för sen anmälan hittar du här
Urval
Om det finns fler behöriga sökande än det finns platser på en utbildning görs ett urval för att bestämma vilka som ska bli antagna. Hur urvalet går till skiljer sig från utbildning till utbildning. Urvalsgrunder kan vara någon eller några av följande:
- Betyg
- Särskilt prov (muntligt, skriftligt eller praktiskt)
- Tidigare utbildning
- Yrkeserfarenhet
Hör av dig till skolan om du har du frågor om hur urvalet går till och hur du kan förbereda dig inför eventuella tester.
Antagningsbesked
När urvalet är klart och skolan beslutat vilka som ska erbjudas plats på utbildningen får du ett antagningsbesked. För att behålla din plats är det viktigt att du tackar ja senast det datum skolan anger.
Om du blir antagen till flera utbildningar men endast är intresserad av att gå en av dem bör du så snart som möjligt meddela skolan så att de kan ta in en annan sökande i stället.
Om du är behörig till en utbildning men inte blivit antagen får du en reservplats.
Mer information
Vill du läsa direkt i lagtexten vad som står om tillträde till en YH-utbildning så hittar du det i 3 kapitlet i förordningen om yrkeshögskolan.
Förordning om yrkeshögskolan (YHF)
Det finns också en handbok om tillträdesregler som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Den riktar sig främst till utbildningsanordnare men kan även vara till hjälp om du vill ha detaljerad information om regelverket.
Handbok för tillträde till yrkeshögskolan
Vanliga frågor & svar om ansökan och antagning till yrkeshögskolan hittar du i vår kunskapsbank.
Frågor & svar